Arbetspraktik för Sofie som maskinförare

Sofie Nygren går andra året på Naturbruksprogrammet vid Liljaskolan med inriktning skogsmaskinförare. Hon har redan en hel del erfarenhet av skogsarbete efter att fått köra både skotare och skördare tillsammans med pappa Jim som jobbar för Nordmalings Skogsmaskiner AB. Sofie kan du träffa på Liljaskolans Skogsevent 21 januari.

STORT SKOGSINTRESSE I MIN FAMILJ

Alla i vår familj är intresserade av skog och jakt, och när jag följde pappa på jobbet tillräckligt många gånger blev det till sist naturligt för mig att välja en utbildning inom skogsbruk.

Den här veckan är jag tillbaka på Liljaskolan efter tre veckors praktik på Sveaskogs skolskotare i Arvidsjaur. Där fick jag se helheten i arbetet, allt från planering av avlägg till inställning av datorer. Jag fick köra hela 8 timmar om dagen en skotare John Deere 1510 E.

Praktiken på skolskotaren gav mig mycket
Praktiken gjorde att jag fick känna hur det är att köra regelbundet, att få flyt i körningen. Det kändes hur bra som helst, jag fick lära mig mycket och utvecklade samtidigt mitt självförtroende. Att som under praktiken få vara med i ett arbetslag och ta gemensamt ansvar för avverkning är också en viktig erfarenhet för mig.

Tillbaka i skolan för fortsatta studier
Nu när jag är tillbaka på Liljaskolan har jag börjat med två nya kurser, svetsning och virkeslära. Det är två av många olika områden man måste behärska när det blir dags för mig att komma ut i arbetslivet på allvar.

Sofie Nygren