Kerstin Martinsson är vår B-tränare

”Jag brinner för att träna! Det är fantastiskt kul att se hur ungdomar utvecklas”, berättar Kerstin Martinsson när vi träffar henne på familjens gård utanför Umeå. Hon har tävlat mycket och tränat som först C- och nu som B-tränare. ”Jag har hållit på med hästar hela mitt liv”, fortsätter hon och ser fram emot sitt nya uppdrag. ”Jag hade aldrig tvekat en sekund att söka till NIU Ridsport om den möjligheten hade funnits när jag skulle börja gymnasiet!”
Bild: Kerstin med Carasch2, en framgångsrik 13-åring som går svår hoppning.

Kerstin berättar att hon ser fram emot att utveckla den nya utbildningen inom NIU Ridsport i Vännäs. ”Jag kommer att göra mitt allra bästa för att skapa förutsättningar för att elever och hästar ska utvecklas uppåt i klasserna under de tre gymnasieåren”, betonar hon med eftertryck. Hon framhåller också att det blir en stor tillgång för utbildningen att man lyckats engagera A-tränaren Lennart Lindelöw som har stor erfarenhet av svår hoppning både som tränare och tävlande på SM-nivå. Dessutom är Lennart. en av få svenska A-banbyggare.
Kerstin Martinsson arbetar nu som hopptränare och ridinstruktör inom Umeå Ryttarförening.

Vilka elever hoppas hon ska söka till NIU Ridsport?
– Jag hoppas att de som söker är målmedvetna och att de är beredda att kämpa. Inom hästsport får man ingenting gratis, man måste jobba med hästen hela tiden så att man blir ett samspelt ekipage. Det gäller att få hästen med sig.

Vad krävs mer av eleverna?
– De måste lära sig att klara av både med- och motgångar. De kommer alltid inom sporten. Som elev bör man också vara relativt orädd, det gäller att våga prova nya utmaningar hela tiden. Då är det också bra att ha bra balans, tillägger Kerstin.

Hur vill du arbeta med träningsgruppen?
– Jag strävar alltid att få en bra mentalitet i mina träningsgrupper. Att skapa en positiv känsla där alla vågar ta för sig. Jag vill också att alla ska få tid att prata, att lära sig sätta ord på vad som händer när jag rider är viktigt för att jag ska kunna ändra på det jag behöver förbättra.

Hoppas du att också pojkar söker till NIU?
– Män och kvinnor tävlar och tränar på samma villkor inom ridsporten. Och även om det inte är lika många killar som börjar rida så blir jag glad om det blir några som söker till utbildningen. Alla som brinner för hästar är välkomna att söka!

Vad vill du veta om de som söker?
– Jag får ju se när de rider vilken nivå de ligger på. Alla som vill kan utvecklas långt med så mycket träning. Därför är det viktigt att de själva berättar om varför de söker till utbildningen. Vad de vill åstadkomma, och vilken inställning de har till sin egen utveckling. Jag vill också betona att det är viktigt att de är seriösa med sina gymnasiestudier.

Vad är viktigt i relationen med hästen?
– Hästen är ett slags redskap som vi jobbar med, men hästen här inte bett att få göra det här. Därför måste man som ryttare vara både beslutsam och ödmjuk i sin relation med hästen. Som ryttare utvecklar du din förmåga att få hästen att prestera bättre.

Vilken utveckling kan NIU-eleverna nå under sina tre år?
– Vi bör se en utveckling där de klivit ett par steg ytterligare i sin ridning, och att de känner att de kan gå vidare och kanske rida tävlingshästar i något stall. Det finns flera möjligheter, mycket beror på vilket driv och vilka förutsättningar eleverna har. Men de ska inte ge upp om de inte får rida de bästa hästarna direkt. Det krävs både kunskap, förmåga och rutin för att lyckas. Jag hoppas att vi får många elever som vågar satsa det som krävs för att nå riktigt långt.

Text och bild: Roland Samuelsson

Publicerad 2015-11-02