NIU-ridsport med elev som siktar mot allt högre höjder

Klasskamrater i årskurs 2 på samhällsprogrammet och träningskamrater i NIU Ridsport. Fr. v. Linnéa Bäckström, Umeå Tilde Lindgren, Lycksele, Ronja Andersson och Frida Carlsson, båda Vännäs. Tillsammans har de redan ridit under mer än 40 år. Och med träningen på Liljaskolan siktar de alla att nå högre höjder med sina hästar. Vid helgens tävlingar 11-13 maj nådde flera av eleverna stora framgångar.

- Vid tävlingar 11-13 maj i Vännäs och Skellefteå hade både Ronja Andersson och Hannah Yourstone placeringar. Frida Karlsson och Tilde Lindgren fick var sin seger och flera placeringar.

- Kombinationen NIU Ridsport på gymnasiet ger oss de allra bästa förutsättningar att utvecklas i vår idrott, berättar Linnéa, Tilde, Ronja och Frida när vi under en rast på Liljaskolan träffar tre av eleverna som går NIU ridsport.

- Fördelen med NIU ridsport på schemat är att vi får förmånen att ha de allra bästa tränarna under skoltid och att både träningen och skolan därmed blir effektivare. Jag får mer tid till både ridträning, läxläsning och fritid, berättar Ronja Andersson, som är den av klasskamraterna som nått längst inom ridsporten.

Ronja championatsvinnare 2017
Bland länets juniorer blev Ronja Andersson championatsvinnare 2017. Det innebar att hon fick ihop flest poäng av alla juniorer i Västerbotten. Under fjolåret nådde hon 1.30 för första gången med sin häst Super Hop JN.

Ronjas mål under 2018 är att kvalificera sig för tävling i JSM 1.35 - 1.40. För det krävs träning varje dag och att samspelet ryttare - häst fortsätter att utvecklas.

Egen träning krävs för att orka rida
- Dessutom måste vi alla som rider träna vår egen styrka i ben, rygg och armar om vi ska orka rida så mycket som krävs för att hästen också ska utvecklas, berättar Linnéa Bäckström. Frida, Ronja och Tilde nickar instämmande innan det blir dags att avbryta samtalet för lektion i engelska. Skolan får, som redan sagts, inte bli lidande av deras stora engagemang i ridsport.