Alla har oanade förmågor

Rickard Persson berättar för 220 elever på Liljaskolan hur han steg för steg kom tillbaka till livet efter en svår sprängolycka för 18 år sedan. Berättelsen berör, alla lyssnar.
– Jag hade tur som överlevde, jag miste nästan all min syn, högra handen sprängdes bort och jag fick svåra brännskador, berättar Rickard.

Efter två veckor på brännskadeavdelningen vid Linköpings specialistsjukhus bestämde jag mig för att överleva. Jag började sätta mål. Jag började tänka på hur jag skulle kunna ta emot livet som kommer emot mig! fortsätter Rickard Persson.

Grundläggande frågor

Rickard berättar hur han först funderade över grundläggande frågor. Vad som nu var möjligt.
– Kommer jag att kunna se överhuvudtaget? Kommer jag att komma upp från sängen och kunna sitta i en rullstol? minns Rickard.

Han klarade målet att kunna stå på egen hand, och efter lång träning kunde han gå med stöd. Han pratade med sjukhuspersonalen om att kunna åka snowboard igen.
– Jag hade en positiv inställning och det har hjälpt mig igenom den första tunga tiden. På sjukhuset sa personalen att jag inte skulle leva i en drömvärld, men jag ville prova mina möjligheter, betonade Rickard.

 

Gitarren blev en förlösande möjlighet
När Rickard låg kvar i sjukhussängen tänkte man mer på att han hade tre fingrar kvar på vänster hand än att han hade mist hela den högra handen.
– Jag tänkte att det borde vara möjligt för mig att spela gitarr igen, så jag bad min bror att ta med gitarren nästa gång han kom på besök, berättar Rickard.

Brodern kom med gitarren och en rulle eltejp. Han tejpade fast patientkortet på Rickards högra arm och han kunde ta ett ackord.
– Det var en skön känsla! Då visste jag att det här kommer att fungera!

Mödosam rehabilitering
Efter ett år av den mödosamma rehabiliteringen hade Rickard Persson slutat att titta bakåt. Nu har  han bildat familj, rest till länder både i Asien och Sydamerika.

Han betonar för åhörarna att det är vägen mot de uppsatta målen som är viktig.
– Jag har lärt mig att livet och lyckan är här och nu. Mitt råd till er är därför att ni tänker efter vad ni själva känner att ni vill göra. Låt inte andra styra över era val. Alla har oanade förmågor att klara det man själv har bestämt sig för att göra.

Bild och text: Roland Samuelsson

 

Publicerad 2015-05-08