BA15A till final i SM för maskinförare april 2018

Eleverna i årskurs 3 på Bygg- och anläggningsprogrammet Liljaskolan kvalificerade sig nyligen till SM för maskinförare. Yrkes SM avgörs den 25-27 april i Uppsala.
På bilden syns åtta av de 12 elever som går i klassen. Alla har inriktning mot banteknik, en särskild behörighet för att få jobba med järnvägsbygge. Från vänster Angelica Gustafsson, Bjurholm, yrkeslärare Östen Edlund, Vännäs, Johannes Wahlberg, Tvärålund, Sebastian Sjölund, Nordmaling, Hampus Gustafsson, Björna, Anders Nises, Leksand, Elias Lindmark, V. Spöland, Jens Högbom, Gullbyn och Mimmie Teglund, Rödåsel.

Liljaskolan är en av 18 skolor som kvalat in till finalen i Yrkes-SM

Liljaskolan blir en av 18 skolor i landet som finns representerade med tävlande i Yrkes-SM för maskinförare. Tävlingen arrangeras av BYN – Byggnadsindustrins Yrkesnämnd – och kvalet innehöll många knepiga frågor, berättar eleverna.

- Allt som berör Bygg- och anläggning skulle vi kunna svara på i kvaltävlingen, säger Elias och Mimmie. Det handlade om säkerhetsfrågor, markkännedom, behörigheter, förarens ansvar, maskinkännedom, miljö och beräkningar av fall vid grävning av rörgravar.

Nu återstår inför finalen att inom klassen utse en elev som ska representera skolan i tävlingen om den induviduella SM-titeln under de tre dar i slutet av april som tävlingen pågår.
Det är många skickliga maskinförare i klassen, så det kan nu bli svårt att utse vem som ska få äran att delta i SM-tävlingen.

Från länet gick också Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå vidare till SM-finalen.
Roland Samuelsson

Publicerad 2018-02-08