Ökad förståelse för mediabranschen

Mediaeleverna i årskurs tre bjöd in ekonomi- och samhällsprogrammet årskurs ett när de nyligen besökte SVT och Sveriges Radio Umeå. Syftet med studiebesöket var att eleverna skulle få en ökad förståelse för hur det ser ut i mediabranschen, vilka roller och yrken det finns inom media, samt se vad som egentligen händer bakom kulisserna när man gör TV och radio.

Några av de elever som besökte SVT och SR: Fr.v. Elvira Wiklund, Lovisa Björnudd, Tilda Strömberg, Hanna Gillén (lärare), Carl Wahlén, Rasmus Olausson  och Sigfrid Onn.

På besöket fick vi lära sig hur bland annat en TV-produktion fungerar och vem som gör vad för att vi ska kunna sitta framför TV:n en fredagskväll. Det var actionfyllt att få observera en testinspeling av Go’kväll där olika kameror, klipp, gäster och ljus skulle klaffa.

Vi uppfattade TV-branschen som relativt stressig men ändå intressant och kul. Saker och ting gick lite lugnare till på Sveriges Radio. Vi fick först sitta och lyssna på information om public service och radions roll i samhället för att sedan följa med på rundvandring och träffa allt från programledare, nyhetschef, programansvariga, ljudtekniker samt titta in i olika studios.

Vi elever fick även titta på live-sändning av radio och ställa frågor kring allt från teknik till programmens innehåll. Nöjda elever tackar både SVT och SR för en intressant och givande dag.

Text och bild: mediaelever årskurs tre

Publicerad 2017-10-31